6 Ekim 2007 Cumartesi

MUTFAK KÜLTÜRÜ

DIRSIK

DOGUBAYAZIT A HAS BIR YEMEK CESİDİ . KUZU GERDAN , PATLICAN , DOMATES, SOGAN VE SARIMSAK DAN YAPILAN MUHTESEM LEZZETLI BIR YEMEK .

KUZU GERDANLAR TENCERENIN EN ALTINA DIZILIR UZERINE ALACA SOYULMUS DILIMLENMIS PATLICAN LAR HALKA DOGRANMIS SOGAN VE BOL SARIMSAK KABUKLARI SOYULMUS KUP DOGRANMIS DOMATES TUZ VE YAG TENCEREYE KONULU



DOĞUBEYAZIT NEYİ İLE MEŞHUR


ABDİGOR KÖFTESİ

Yöremizin en lezzetli yemeğidir.Yağsız sinirsiz,kemiksiz sığır eti,çok az miktarda soğan ,bir adet yumurta ve baharatlardan yapılır.Hazırlanması taze et-bir tokmak taş ile taş üzerinde dövülür.Hamur haline gelen et, soğan ve su katılarak elle çırpılır.Çırpıldıktan sonra bir saat dinlendirilen köfteler pilav üzerine konularak servis yapılır.


SELEKELİ(Saç Kavurma)

Taze oğlak veya kuzu eti,sarımsaklı yoğurt ve tereyağından yapılır.Hazırlanışı; Taze et doğranır,içine tereyağında eritilmiş salça konulur.Bu şekilde kızartılan et indirilip bir süre dinlendirilir,üzerine sarımsaklı yoğurt dökülerek servis yapılır.

BEYAZ BAL

Türkiye'nin en güzel çiçek balı burada elde edilir.Binbir renk ve çeşitli kokularda ki yayla çiçeğinden elde edilen bembeyaz balın tadına doyum olmaz.

ALABALIK

Balıklı Göl'ü, Çuma Çayı ve derecik sularında bulunan kırmızı pullu alabalık güzel tadından öte kırık ,çıkık gibi ortopedik tedavilerde ilaç olarak kullanılır.

R ORTA ATES TE ETLER PISENE DEK PISIRILIR.

Hiç yorum yok: